Ribolina kužina

Bakine sirnice

Sastojci:

1,5kg glatkog brašna

300g šećera

150g svinjske masti

150g maslaca

1 kiselo vrhnje 20%mm

1 čajna žličica soli

6 jaja + 2 žumanca

20ml arome za sirnice

naribana korica 3 naranče i 2 limuna

1 mahuna vanilije

200ml mlijeka

60g sviježeg kvasca ( 1 ½ kockice)

Za premazivanje

2 cijela jaja

20 dag šećera

      U veću čašu izmrvite kvasac, dodajte malu žlicu šećera i brašna, ulijte toplo mlijeko i dobro promiješajte da ne bude grudica. Poklopite i ostavite 5-6 minuta dok kvasac ne krene. Od ukupne količine brašna izdvojite 200g za prekuhavanje i oblikovanje sirnica. U ostalu količinu dodajte šećer, sol, aromu sirnice, ribanu koricu naranče i limuna, maslac sobne temperature, sjemenke vanilije, kiselo vrhnje, te na kraju i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom da udvostruči obujam (ne stavljate tijesto u ugrijanu pećnicu ili na radijator, najbolje je da se polagano diže na sobnoj temperaturi).

      Prije nego što će te prekuhati tijesto na laganoj vatri otopite 150g svinjske masti i pustite da se malo ohladi pa umiješajte u tijesto i premijesite ga. Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči.

       Nakon toga podijelite tijesto na 4 ili 5 loptica ovisno o željenoj veličini sirnica. Dobro ih izmijesite i ostavite da se dižu 20ak minuta. Nakon toga zarežite križ na vrhu (rez mora biti dubok ali ne predugačak) i premažite razmućenim jajima

       Pecite u pećnici zagrijanoj na 1800C oko 30-35 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Još vruću sirnicu premažite sa gornje strane sa šećerom (200 g šećera razmutite sa 2-3 velike žlice vode).