Ribolina kužina

Pita od jabuka i badema

Za tijesto:

220 g glatkog brašna

0,2 L biljnog vrhnja za šlag

3 jaja

100 g šećera

1 vanilija šećer

1 prašak za pecivo

naribana korica ½ limuna

Za nadjev:

5 jabuka

sok ½ limuna

Za preljev:

100 g maslaca

50 g šećera

2 žlice mlijeka

50 g listića badema

 

           Jabuke ogulite i očistite. Narežite na kriške i polijete sa limunovim sokom da ne potamne. Stavite sa strane dok ne pripremite biskvit.

           Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, dodajte šećer, i vanilija šećer i ribanu koricu limuna. Nakon toga dodajte jaja, jedno po jedno uz stalno miješanje. Postepeno umiješajte i brašno sa praškom za pecivo. Ulijte tijesto u pleh za pite. Kriške jabuka poslažite u krug, jednu preko druge. Ostavite barem jedan centimetar slobodno uz rub.

            Pecite 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 1800C. Dok se kolač peče pripremite preljev. Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte šećer i mlijeko. Kada zakuha maknite sa vatre i nakon par minuta dodajte listiće badema.

Nakon 20 minuta izvadite kolač iz pećnice, stavite preljev po vrhu i pecite još 30ak minuta na 1800C.