Ribolina kužina

Sirnica

Sastojci:

  • 1,5 kg pšeničnoga glatkog brašna
  • 8 žumanjaka
  • 400 g šećera
  • 300 g maslaca
  • 2 vanilin-šećera
  • 100 g svježega kvasca
  • narančina korica
  • limunova korica
  • 2-3 žlice rakije (lozovače)
  • sol

 

Priprema:

Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se digne. Preostalo brašno ugrijte i sitno ga razmrvite s maslacem. U sredini napravite udubljenje i dodajte šećer, žumanjke, vanilin-šećer, sol, limunovu koricu i na kraju dignuti kvasac. Prema potrebi dodajte malo toplog mlijeka. Umijesite čvršće tijesto i dobro ga izradite te pokriveno stavite na toplo mjesto da se diže najmanje četiri-pet sati. Dignuto tijesto razdijelite prema želji na tri-četiri dijela i svaki dio oblikujte u okrugle oblike – sirnice. Oblikovane sirnice stavite na pak-papir i pokrivene ih držite na toplome mjestu dok ne udvostruče volumen. Svaku zatim zarežite nožem u tri dublja reza od sredine prema kraju, premažite ih jajetom i pospite grubo tucanim šećerom. Pecite u vrućoj pećnici na 180-200 °C oko 45 minuta. Na polovini pečenja prekrijte ih papirom za pečenje ili folijom da ne zagore.