Ribolina kužina

Soparnik iz pećnice

Tijesto:

500 g brašna T550

½ male žlice soli

3 dltople vode

Nadjev:

1 kg narezane blitve

¼ male žlice soli

1 luk

0,03 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Za premazati:

0,07 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2-3 češnja češnjaka

 

Od brašna, soli i vode umijesite srednje tvrdo tijesto i ostavite da odmori barem sat vremena.

Dok tijesto odmara očistite i operite blitvu. Uklonite najtvrđi dio stabljike, narežite na trakice. Dobro osušite i dodajte sjeckani luk i maslinovo ulje.

Tijesto podijelite u dva dijela. Polovicu razvaljajte na dimenziju pleha i stavite na nauljeni pleh za pečenje. Na tijesto rasporedite pripremljenu smjesu blitve. Drugu polovicu tijesta razvaljajte nešto šire i pokrijete prvo tijesto sa nadjevom. Rubove pažljivo presavijte prema unutra tako da se nadjev zatvori između dva komada tijesta.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva 15ak minuta. Soparnik treba dobiti intenzivnu zlatnu boju. Ako se za vrijeme pečenja napuše napravite par rupa sa vilicom da iziđe zrak.

Još vruć soparnik premažite sitno sjeckanim češnjakom i maslinovim uljem.

Narežite na rombove i uživajte!