Ribolina kužina

Uskršnja jaja obojena prirodnim bojama

U bojanju jaja može sudjelovati cijela obitelj. Cijeli postupak traje nešto dulje nego sa bojama iz vrećice ali je neusporedivo zabavniji. Sve što trebate je par prirodnih sastojaka i metalne posude za bojanje – svaka boja jedna posuda.

Kako bi boja bila što intenzivnija treba voditi računa da se dodaje što manje vode. Idealne su uže i dublje posude kako bi sa što manje tekućine prekrili jaja. Osnovi postupak je isti za sve boje – u posudu stavite jaja, 2 žlice vinskog ocata i bojilo. Ocat se ne stavlja jedino kad se boja sa ljuskom žutog luka. Vode se stavi toliko da prekrije jaja (2-3 velike šalice). Stavite na vatru i kada prokuha pustite da vrije 1 minutu. Nakon toga smanjite vatru i stavite da poklopljeno krčka 10 minuta. Za intenzivnije boje jaja ostavite u posudi i nakon kuhanja. Nijansa će zavisiti o tome koliko je dugo jaje bilo u otopini, a za najžarkije boje potrebno je i po nekoliko sati.

Nakon što su se jaja obojila izvadite ih iz tekućine, isperite hladnom vodom i ostavite da se osuše na zraku. Za dodatni sjaj dobro ih ulaštite jestivim uljem.

Crvena – 3 šalice naribane cikle, jedna žlica vinskog octa i dvije šalice vode. Nakon kuhanja dobit će te blijedo ružičastu boju. Za intenzivnije nijanse idealno je ostaviti preko noći u hladnjaku.

Žuta – ljuska od 5 komada žutoga luka (što više to bolje), dodati 3 šalice vode (bez vinskog octa). Intenzivnija žuta boja se može dobiti ako pomiješate 3 žlice mljevene kurkume sa 2 šalice vode.

Ljubičasta – nasjeckajte oko 0,5 kg crvenog kupusa, dodajte 2 šalice vode i žlicu vinskog octa. Za najbolje rezultate potrebno je ostaviti preko noći u hladnjaku. Osim sa kupusom ljubičaste nijanse mogu se postići i sa smrznutim borovnicama koje je prije kuhanja potrebno usitniti.

Zelena – blijedo zelena boja dobije se kuhanjem sa špinatom. Za 3 šalice vode potrebno je staviti oko 0,3 kg mladog špinata. Sličan efekt može se dobiti i sa običnom travom. Travu dobro operite i najbolje je miksati sa vodom u mikseru. Dodajte vinski ocat i kuhajte prema gornjoj uputi.

Za prave kreativce

Na jajima možete jednostavno napraviti preslike raznog lišća. Kod nas se najčešće koristi list selena, cvijet lavande i slično. Jaja premažite vinskim octom i dobro posušite. List malo navlažite sa vodom da se lakše zalijepi na jaje. Uzmite dio ženskih čarapa ili gazu i pažljivo umotajte jaje pazeći da se list ne pomakne i ne zgužva. Čarapu dobro zategnite oko jaja pazeći da ljuska ne napukne. Nakon kuhanja izvadite pustite da se jaje potpuno ohladi prije nego uklonite šablonu.